Home » Om Chokolade » Søberg i Frankrig – Besøg ved Valrhona

Søberg i Frankrig – Besøg ved Valrhona

Besøg hos Valrhona i Frankrig

Mange af Jer spørger, hvor vi ved alt det fra, som vi fortæller om til vores chokoladesmagninger. Og svaret er altid, at vi er 100 % autodidakte chokolade (eller egentlig mad og råvarer, generelt) nørder, som læser rigtig meget om chokolade, følger forskellige blogs og suger viden til os fra folk som selv står med fingrene i chokoladen. Vores virksomhed er drevet af kærlighed til chokolade, passion for gode råvarer og nysgerrighed, så da vi fik mulighed for at besøge Valrhonas produktion og hovedkvarter lidt uden for Lyon i Frankrig, sprang vi selvfølgelig til med det samme. Valrhona er, hvis du ikke har smagt det, virkelig lækker chokolade! Du se noget af vores udvalg af lækker Valrhona Chokolade her.

Da vækkeuret ringede kl. 02.15 natten til mandag, nåede jeg, et splitsekund, at tænke om der virkelig var noget chokolade der var det værd…jeg kunne nærmest ikke se ud af øjnene af træthed, men så tænkte jeg mig lige om igen og kom frem til: DET ER CHOKOLADE! Kom ud af fjerene! Jeg vidste at der var chokolade i sigte lige når vi ankom, så det gjorde rejsen lidt mere overskuelig. Vi havde kun lige fået smidt vores kuffert op på værelset, før vi satte kursen mod La Cité du Chocolat. Et chokolade museum, som ved indgangen giver to stk smagprøver. Det starter godt! Museet bliver ved med at forkæle, og hvis du går sulten derfra, så er du virkelig en knaldperle. Ja, pardon my french, men der er vitterligt smagsprøver i alle kroge – så du skal faktisk bare lade dine hæmninger lægge ude ved indgangen og droppe frokosten, og så er du good to go. På museet kan du teste din smags –og lugtesans, din viden om chokolade og lære mere om hvordan kakaoen ender med at blive til det chokolade, vi faktisk ikke kan forestille os at undvære.

Den lille by, hvor museet ligger, hedder Tain l’Hermitage og den er vanvittig smuk. Et besøg værd, hvis I overvejer sommerferie på de kanter. Selvfølgelig hovedsageligt for chokoladen, men også byen og de omkring liggende vinmarker. De er ret kendte for deres vin, fra Chapoutier. Den var ikke lige noget for mig, men jeg er også bund-konservativ og holder mig til mine elskede italienske vine ;-) Hvad hedder det når man ikke er frankofil, men en slags frankofil bare med alt italiensk i stedet? Italiofil? Måske. Sådan én er jeg. Nå, det var en sidebemærkning.

Vi var ude at spise mandag aften. Det var virkelig en dårlig oplevelse, og de gør mig i dårligt humør, så det vil jeg ikke bruge flere linier på.

Tirsdag startede heldigvis med god morgenmad, uden at afsløre for meget om hvor meget jeg spiste, så ville croissanter måske faktisk godt kunne omvende mig til frankofil.

Masser af chokolade

Vi var topbegejstrede for programmet for tirsdagen, for her skulle vi ud og se produktionen. Den egentlige grund til at vi ville afsted, for vi vil gerne lære mere om hvad produktionen betyder for chokoladen og smagen. Men, noget gik galt. Det var noget med nogle ledninger, som hang ned fra loftet, og derfor måtte vi ikke komme derud. Det var SÅ ærgerligt! De forskellige oplæg, vi hørte dernede var også virkelig spændende, men det var folkene med fingrene i chokoladen , vi havde glædet os til at møde, og se hvor meget kærlighed kakaoen skal have i processen for at blive til den dejlige chokolade. Vi var ret trætte af det!

Heldigvis var frokost og middag om aftenen fuldstændig overdådig og fantastisk, så det hjalp ret meget på humøret. Ja, jeg er meget påvirket af det mad, jeg spiser!

Det hjalp også på det at vi i stedet fik lov at besøge deres L’ecole Valrhona, som er et uddannelsescenter for professionelle kokke, chocolatiers og konditorer som arbejder med Valrhonas chokolade. Og vi havde et par uger forinden bidt negle til en vildt spændende dokumentar på netflix; “the pastry kings” (sagde jo at vi var nørdede…), og i den følger man nogle mænd som i flere år kæmper for at opnå højeste status inden for konditori. Man så både deres op og nedture, og de ofre de havde lavet for at opnå dette – jeg kan kun anbefale dokumentaren, hvis du, ligesom os, bliver inspirereret af passionerede folk som går all in! Og det vildeste var så, at da vi gik rundt i skolens køkkener, så stod der MOF’er (Meilleur Ouvrier de France. Løst oversat er det noget med den bedste håndværker inden for sit fag) og underviste!! Det var som at træde ind i en kirke, der blev helt stille. Og vi stod bare med vores kæmpe store respekt for de her mennesker i favnen (og lyst til at spise det kage de arbejdede med!) og gloede på dem med stor beundring. Her ville jeg gerne være blevet hele dagen, desværre skulle rundvisningen fortsætte. Men faktisk var det okay, for da vi så kom til deres kølerum og et nyt køkken, lavede konditoreren som viste os rundt, fine Jerémy, en quiz, som jeg vandt (med en lille smule hjælp) – hvilket betød en chokolade præmie. Jeg var meget tilfreds – det gav pote, alt det læsning!

Som lille ekstra kompensation for det manglede besøg i produktionen, diskede de her efter op med en vinsmagning. Helt okay. Men det var kun franske vine ;-)

Onsdag, inden vi skulle retur til Danmark havde vi sensorisk træning (tror jeg nok, de kaldte de). Her skulle vi selv igennem forskellige smagninger – og vi fik i allerhøjeste grad forståelse for hvorfor I nogle gange siger at det kan være svært at smage på chokolade, når I er til chokoladesmagning hos os. Det vidste vi godt i forvejen, men den her udvidede sansetræning og smagstræning var virkelig udfordrende og vildt spændende. Det var især nyt for mig hvor vigtig næsen og lugtesansen egentlig er når vi smager på noget. Det vil jeg fortælle meget mere om til mine smagninger fremover, og så fra nu af, vil I blive tvunget til at dufte til chokoladen, når I kommer til smagning :-) Det var virkelig lærerigt. Hvis I vil prøve noget af det af derhjemme, så prøv at tage et korianderfrø (hedder det det?), holde jer for næsen, tage frøet i munden og tyg i det. Smag, hvad I smager. Slip da næsen, og smag hvad I så smager. Det er sjovt! :-)

Vi hørte flere oplæg om Valrhonas brug af kakao, tanker om bæredygtighed og virksomhedsprofil generelt, og det er meget interessant at lære mere om historien bag de produkter vi fører i butikken og den udvikling de er i gang med dernede. Valrhona er jo kæmpe stor for konditorer og andre som arbejder inden for et sødt felt og de er selv knivskarpe til at lave fyldte chokolader, men er måske en lille smule bagud på det med de rene barer. Og det er noget af det jeg elsker! Den rene chokolade og kakao af høj kvalitet. Valrhona udforsker mange smage, og blander gerne kakaosorter, og det er i sig selv også spændende og byder på spændende smagsoplevelser, men min chokolade-kærlighed er bare stadig størst til den rene chokolade, hvor man bruger single-origin kakao (kakao fra samme område), fordi smagen deri er påvirket det terroir (særlige kendetegn ved området, klimaforhold og jord etc.) den er vokset i, og når man blander kakao fra flere forskellige regioner, går nogle af kvaliteterne i kakaoen tabt. For mig, er det en slags respekt for kakaoen.

Valrhona Single Origin

Valrhona har fire årgangs chokolader, som er af ovenstående slags; single origin. Og jeg er ved at flade bagover, hver gang jeg smager dem! De smager så vanvittigt godt! Vi har forsøgt at bestille dem hjem til

butikken, men kunne kun få den ene, da der var udsolgt fordi chokoladerne kun var lavet i begrænset antal. De af Jer der smagte den ene vi har i butikken, Valrhona Ampamakia 64%, var enige med os, da I smagte den til chokoladefestivallen. Den er jeg virkelig fan af, og fordi kakaoen fra Madagaskar får lov at folde sig ud, er der bare fuld smæk på aromaerne i denne chokolade. Den er ‘frisk’ og ‘frugtig’ – og den dine smagsløg vil takke dig for at smage på denne chokolade. Tror faktisk sågar jeg har drømt om den om natten en enkelt gang om natten også! :-D

Nå, men alt i alt, et lærerigt (og mættende) besøg. Hvis man elsker chokolade (??!), så er det klart et besøg værd :-)

Har du lyst til at vide mere om chokolade? Så kig forbi chokoladesmagning.dk

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>